Project bewerken Afbeeldingen bewerken

Afbeeldingen bewerken

Met welke soorten afbeeldingen krijg ik de beste fotokwaliteit?

Bestandsformaten: Niet-gecomprimeerde afbeeldingsformaten als TIFF en PNG zullen de beste kwaliteit opleveren (in vergelijking met gecomprimeerde formaten, zoals JPG).

Resolutie: 300 dpi bij de betreffende uitvoergrootte zal de beste kwaliteit opleveren. Als je bijvoorbeeld een afbeelding wilt met een breedte van 25 cm heb je een afbeelding nodig met een minimale breedte van 3000 pixels.

Bij veel foto’s zal de weergave nog steeds goed zijn bij resoluties tot een minimum van 150 dpi. Bij afbeeldingen van minder dan 150 dpi zal Motif bij het afrekenen waarschuwingen geven met betrekking tot de kwaliteit van de afbeelding. Die waarschuwingen kun je desgewenst ook gewoon negeren.

Let op: als je wilt inzoomen op afbeeldingen moeten ze wel een voldoende hoge resolutie hebben voor het uitvergroten. Zoom bijvoorbeeld bij de afbeelding hierboven zo ver in dat de helft van de originele afbeelding nu het volledige beeld beslaat. Die 12,5 cm van de originele afbeelding hebben ook 300 dpi nodig (dat wil zeggen dat het origineel een breedte nodig zou hebben van 6000 pixels).

RGB en CMYK: Beide opties zijn prima. Ze worden allebei uiteindelijk omgezet naar CMYK door de RIP's op de drukpersen (die een uitstekend resultaat opleveren).

Project bewerken Pagina's bewerken

Pagina's bewerken

Hoe kan ik een pagina toevoegen nadat ik een project heb gestart?

Je kunt een “spread” over twee paginas toevoegen door te klikken op het Plus pictogram rechtsboven bij de Paginaweergave of Projectweergave.

• Bij Paginaweergave wordt de nieuwe spread toegevoegd na de huidige spread.
  • Bij Projectweergave wordt de nieuwe spread toegevoegd na de geselecteerde spread of aan het einde van je boek als er nog niet eerder een spread is geselecteerd.

Let op het volgende:

• Spreads kunnen niet worden toegevoegd aan boeken van de maximale lengte (100 paginas).
  • Spreads kunnen niet worden toegevoegd na de binnenzijde van de achterpagina of de achterpagina zelf.
  • Spreads kunnen niet worden toegevoegd vóór de voorpagina of de binnenzijde van de voorpagina.

Hoe kan ik een pagina verwijderen nadat ik een project heb gestart?

Afzonderlijke paginas kunnen niet worden verwijderd, maar je kunt wel “spreads” over twee paginas verwijderen. Dit doe je als volgt:

• Stap 1: Ga naar Projectweergave door te klikken op het Raster pictogram rechtsboven op de Paginaweergave.
  • Stap 2: Selecteer de spread over twee paginas die je wilt verwijderen door er één keer op te klikken.
  • Stap 3: Klik op het Prullenmand pictogram in het palet onder de spread.

Let op: een fotoboek moet een minimale lengte hebben van 20 paginas. Daarom kan een spread niet worden verwijderd uit een boek met 20 paginas.

Project bewerken Tekst bewerken

Tekst bewerken

Kan ik een pagina aan mijn fotoboek toevoegen met alleen maar tekst?

Ja, dat kan. Een pagina met alleen maar tekst kun je als volgt toevoegen:

• Stap 1: Verwijder eventuele afbeeldingen (of plaatsaanduidingen) van de pagina door de afbeelding te selecteren en te klikken op het prullenmandpictogram.
  • Stap 2: Klik op het pictogram Tekstblok toevoegen in de hoek onder de projectpagina.
  • Stap 3: Beweeg over de rand van het tekstvak om de handgreep te zien. Klik op de handgreep en verplaats hem om het tekstvak zo groot te maken dat het de hele pagina vult.
  • Stap 4: Voeg de gewenste tekst toe. In de Motif teksteditor kun je wijzigingen aanbrengen qua lettertype, grootte, kleur, afstand en uitlijning van de tekst.

Tekst toevoegen en verwijderen

1. Om tekst toe te voegen aan je lay-out, klik je op het Aa-icoontje beneden in de hoek onder je project.
  2. Op de pagina verschijnen een tekstvak en een bewerkingsconfiguratiescherm.
  3. Klik in het tekstvak om tekst in te vullen.
  4. Klik buiten het vak om het kader en configuratiescherm te verbergen.
  5. Om het tekstvak te verwijderen, klik je op de tekst om het vak en configuratiescherm te tonen.
  6. Klik op het prullenbakicoontje rechts onderaan in het configuratiescherm en het tekstvak zal verdwijnen.
  7. Klik op het Aa-icoontje om een nieuw tekstvak te creëren. Met onze videodemonstratie kan je het proces nog eens doornemen.

Tekstvakken verplaatsen

1. Je kan een tekstvak verplaatsen door het te verslepen naar een andere locatie.
  2. Het tekstvak kan zich boven of onder een afbeelding, links of rechts van de afbeelding of boven op de afbeelding bevinden

Je kan ook deze stappen volgen om de tekst naar een andere locatie te verplaatsen.

1. Klik direct op de tekst. Op de pagina verschijnen een tekstvak en een bewerkingsconfiguratiescherm.
  2. Klik in het configuratiescherm op het dradenkruisicoontje boven het prullenbakicoontje.
  3. Er zal een dradenkruis verschijnen in het tekstvak. Klik op het dradenkruis en versleep het. Het tekstvak zal de beweging naar je voorkeurslocatie volgen.

De grootte van tekstvakken aanpassen

1. Om de grootte en vorm van een tekstvak aan te passen, beweeg je de muis buiten het tekstvak
  2. Buiten het tekstvak verandert de cursor in een sleephandje en verschijnt er een lijn
  3. Klik op het sleephandje om het te verslepen: de lijn zal je beweging volgen en de nieuwe grootte en vorm van het tekstvak aangeven.
  4. De positie van de tekst in het tekstvak zal automatisch worden aangepast aan de vorm van het tekstvak.

Let op:

• Als je het tekstvak vergroot, is er meer ruimte voor tekst.
  • Als je het tekstvak verkleint, is er minder ruimte voor tekst.

Lettertype, grootte en kleur van de tekst veranderen

1. Klik op en highlight de tekst die je wil aanpassen.
  2. Klik in het configuratiescherm op “Lettertypefamilie kiezen” en kies het lettertype dat je wil.
  3. Klik op “Gewicht of inslag van lettertype kiezen” om de beschikbare gewichten en inslagen voor dat lettertype te kiezen.
  4. Om de grootte van de tekst te veranderen klik je op ? of ? in het tekstgroottevak. Je kan ook een cijfer intikken en daarna op return/enter drukken.
  5. Om de kleur van de tekst te veranderen, klik je op de tekst en versleep je de cursor om de tekst te selecteren waarvan je de kleur wil veranderen. Klik op “Tekstkleur kiezen” om een kleurstaal te selecteren.
  6. Je kan onderaan ook “Aangepaste kleur” selecteren om het kleurenwiel te tonen.
  7. Klik op een kleur. Sluit het tekstvak. Klik buiten het tekstvak. De tekst staat nu in de geselecteerde kleur.

Horizontale en verticale spaties aanpassen

1. Klik op en highlight de tekst die je wil aanpassen.
  2. Klik in het configuratiescherm op ? of ? rechts van “Verticale regelafstand aanpassen” om de regelafstand te wijzigen. Je kan ook het cijfer hier intikken en daarna op return/enter drukken.
  3. Klik op ? of ? rechts van “Horizontale woordafstand” om de afstand tussen de letters aan te passen. Je kan ook het cijfer hier intikken en daarna op return/enter drukken.

De tekstuitlijning veranderen

1. Lijn de tekst links uit, centreer de tekst of lijn de tekst rechts uit door te klikken op een van de bovenste drie “Paragraaf aligneren”-vakken voor horizontale tekstuitlijning.
  2. Plaats tekst bovenaan, in het midden van of onderaan het tekstvak door te klikken op een van de onderste drie Paragraaf-vakken voor verticale tekstuitlijning.

Een tekstoverlapping creëren

1. Tekst over een afbeelding plaatsen kan een sterk, apart of interessant visueel effect hebben, en kan de algemene paginalay-out van je fotoproject verbeteren.
  2. Om tekst over een afbeelding te plaatsen klik je op het dradenkruisicoontje boven het prullenbakicoontje.
  3. Er zal een dradenkruis verschijnen in het tekstvak. Klik op het tekstvak en versleep het naar de gewenste locatie.
  4. Gebruik het sleephandje om de foto te vergroten tot hij de volledige pagina vult.
  5. Kies een donkerdere kleur en een vetter gewicht voor het lettertype.
  6. Verhoog het contrast tussen de foto en de tekst door de opaciteit van de foto aan te passen en te verminderen.
  7. Klik op de foto om het configuratiescherm voor de afbeelding weer te geven.
  8. Klik op het icoontje “Opaciteit afbeelding aanpassen” om de transparantie van de afbeelding licht te verminderen. Klik buiten de pagina van het album. De tekst is nu beter leesbaar over de afbeelding.

Project bewerken Layout

Layout

Wat is het maximale aantal Fotos voor een Motif kalender?

Het maximale aantal is afhankelijk van het thema dat je kiest. Het gemiddelde is ongeveer 96 in totaal oftewel 8 afbeeldingen per maand. Er is één pagina voor elke maand.

Wat is het maximale aantal Fotos voor één pagina in een Motif fotoboek?

Het maximale aantal afbeeldingen dat handmatig kan worden toegevoegd aan een pagina is 36. De automatische lay-out voor Motif heeft één vooraf ingestelde lay-out voor negen afbeeldingen.

Wat is het maximale totale aantal Fotos in één fotoboek?

Het aantal afbeeldingen dat op een pagina kan worden geplaatst (bij gebruik van Autoflow) of wordt aanbevolen voor een pagina (zonder autoflow) is afhankelijk van het geselecteerde thema. Sommige themas werken met weinig Fotos (1-4) terwijl bij andere themas meer Fotos mogelijk zijn (4-9).

Voor boeken geldt een maximale lengte van 100 paginas, dus ze bieden plaats voor 100 tot 900 Fotos. Een gemiddeld boek bevat tussen de 200 en 400 Fotos.

Kan ik het aantal afbeeldingen wijzigen dat is toegestaan voor elke pagina van het fotoproject waar ik mee bezig ben?

Zeker. Dit doet je als volgt:

• Stap 1: Klik op het pictogram Wijzig lay-out onder de fotoprojectpagina. Het zit naast het pictogram Voeg tekstblok toe oftewel “Aa.”

• Stap 2: Met de bovenste knoppenbalk selecteer je het aantal afbeeldingen dat je wilt voor elke pagina. Klik op de knop Pas toe rechtsboven in de hoek.

Je kunt ook een extra foto op de pagina slepen en kijken naar de voorgestelde positiemogelijkheden voor de nieuwe foto.

Kan ik minder Fotos gebruiken dan wordt aanbevolen?

Motif analyseert de fotocollectie waarmee je begint en adviseert dan een boeklengte op basis van het aantal afbeeldingen en de kwaliteit ervan. Deze aanbeveling wordt gepresenteerd op de pagina Boeklengte.

Op de pagina Boeklengte zijn de volgende handelingen mogelijk:

• De boeklengte aanpassen (van 20 tot 100 paginas)
  • Meer afbeeldingen opnemen (als Motif er minder heeft aanbevolen dan je graag wilde)
  • Een andere prijs selecteren (die bij je budget past)

Je aantal paginas, aantal afbeeldingen en prijs worden aangepast als je tijdens het gebruik van deze pagina wijzigingen aanbrengt.

Kan ik één foto verspreiden over twee paginas?

Ja. Je kunt dit handmatig doen door de afbeelding zo te vergroten dat hij over twee paginas loopt. Dit doet je als volgt:

• Stap 1: Plaats de geselecteerde afbeelding op de pagina (in plaats van in het afbeeldingenvak).
  • Stap 2: Beweeg de muisaanwijzer over de rand van de afbeelding die je wilt vergroten. Je ziet dan de handgreep voor het aanpassen van de grootte van afbeeldingen.
  • Stap 3: Klik op de handgreep en sleep hem richting de andere pagina.
  • Stap 4: Afbeeldingen die eventueel op de andere pagina staan zullen van grootte veranderen als u de afbeelding vergroot waarmee u bezig bent. Deze afbeeldingen kunnen worden verwijderd door ze te selecteren en te klikken op het Prullenmand pictogram.

Let op: het gebied tussen de twee paginas (d.w.z. het midden) wordt onderdeel van de boekbinding. Dat betekent dat je ongeveer 1,27 cm (0,5 inch) van de afbeelding kwijtraakt. Zorg ervoor dat er geen lichamen, gezichten, teksten of voorwerpen in dat gedeelte staan. Dit werkt het best bij afbeeldingen van landschappen.

We zijn van plan om in toekomstige Motif versies lay-out over twee paginas als vooraf ingestelde optie op te nemen.

Hoe kan ik Fotos toevoegen aan een project dat ik al gestart heb?

Als je werkt met macOS High Sierra (10.13) doe je dat als volgt:

• Stap 1: Sluit het project af met de knop Klaar.
  • Stap 2: In Fotos sleep je een Album, een Terugblik of een selectie van afbeeldingen naar je Motif project bij Mijn projecten in de linkerzijbalk van Fotos.

Als je werkt op macOS Mojave (10.14) volg je een van de volgende stappen:

• Sleep een Album, een Terugblik of een selectie van afbeeldingen naar je Motif project dat wordt weergegeven bij Mijn projecten in de linkerzijbalk van Fotos.
  • Sleep een album naar een open Motif project in het hoofdvenster.
  • Kopieer en plak een Album, een Terugblik of een selectie van afbeeldingen naar een open Motif project in het hoofdvenster.

In alle bovenstaande gevallen worden nieuwe afbeeldingen weergegeven in het afbeeldingenvakals het filter "Onlangs toegevoegd” actief is.

Hoe kan ik Fotos verwijderen uit een project dat ik al gestart heb?

Op dit moment is het niet mogelijk om Fotos te verwijderen uit een project. Die functie gaan we mogelijk toevoegen in toekomstige versies.

Hoe kan ik door mijn afbeeldingen scrollen om alle Fotos in een fotoproject te bekijken?

Je kunt door de Fotos in het afbeeldingenvak onder aan op het scherm van Motif scrollen door te swipen op je trackpad, door te navigeren met je muis of door gebruik te maken van de grijze schuifbalk onder aan in het afbeeldingenvak.